index
The seamstress - 2006

Pserformance Installation in
Het Torentje Almelo


Een grote, schijnbaar ongeordende, berg gebruikte witte kledingstukken is aan de binnenkant van de beide vensters van Het Torentje gedrukt. Deze berg kleding neemt een aanzienlijk deel van de ruimte in beslag. Allerlei soorten kleding is er: vrouwen-, mannen- en kinderkleding, bovenkleding en ondergoed. Naast de berg kleding zijn er alleen nog twee witte sokkelachtige krukjes in de ruimte. Op het eerste liggen een schaar, vingerhoed, naald en zwart garen. Op het tweede krukje zit de kunstenares zelf. Ze draagt een rode jurk. Het ene na het andere kledingstuk haalt ze uit de opgestapelde berg en naait ze aan elkaar. Ze naait alles met de hand, maakt grote steken die als littekens op de kleding achterblijven. Langzamerhand ontstaat een tapijt van aan elkaar genaaide kleren.

Op donderdag, een normale weekdag, bij het ochtendgloren zit zij daar. Zondag, de afsluiting van een week, ’s avonds laat als de dag overgaat in de nacht zit ze daar weer en naait. Gedurende de performance installatie is er een langzame verschuiving, een gedaantewisseling, waar te nemen. Op een bepaalde manier wordt de textielgeschiedenis van de stad Almelo verbonden met een archetypisch beeld.

Katharina D Martin maakt videokunst, performances en installaties. In Het Torentje brengt ze op een hedendaagse wijze installatie en performance samen. Zij werkt veel met symbolisch materiaal, zoals melk, as of zoals in Het Torentje met kleding die gedragen is. Filosofische beschouwingen bepalen de inhoud van haar werk, bijvoorbeeld de tijd die het fenomeen beschrijft van de transformatie en in het bijzonder hoe een vrouw hiermee omgaat.
Ondanks dat zijn haar werken steeds een uitdrukking van een vraag, vrij van absolute statements. Ze stimuleren de toeschouwer zelf vragen respectievelijk antwoorden te formuleren
.